Nasjonalparkøya


Om Seiland....



Hvor hen du enn ferdes på denne 559 km2 store øya ser du spor etter mennesker som har bodd her i tusener av år. I de mange og skarpe fjordene stuper fjellene bratt ned i sjøen og innerst i fjordbotnene, ofte ved ei lita elv, har mennesker allerede for lenge, lenge siden sett en mulighet til å livberge seg. Da bodde folk i Bårdfjorden, i Bumannsfjordene, Seines, Skreifjorden, i Jonsbukta og i Gyfjorden. I Tverrfjorden, Grunnvåg, Olderbukta og Bekkarfjorden. Ja, det var nok en eller flere gammer i nesten hver krok og krik rundt øya. I dag er det bosetting bare i Eidvågen, Hønseby, Survika, Kårhamn, Altneset og Hakkstabben....



Havørn i Finnmark


Havørnen blir mellom 87 og 100 cm lang. Voksne hunner kan ha et vingespenn på opptil 240 cm – hannene er noe mindre. Havørnen kan bli opptil 50 år gammel, men det er sjeldent. Arten bygger store reder av kvister og greiner som den fôrer med lyng, tang, mose og gress. Den bruker gjerne samme rede i flere år. Eggene legges mellom slutten av mars og mai. Den legger to til tre egg som ruges i 35 til 45 dager av begge foreldrene. Havørnen lever av fisk og sjøfugl, men den tar også åtsler.
Ungfuglen har svart og brun stjert med noe lyst i, og svart nebb. De voksne fuglene har hvit stjert og gult nebb. Begge kjønn har samme utseende.

Foto: Jan E. Thorstein


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar