Nasjonalparkøya


Om Seiland....



Hvor hen du enn ferdes på denne 559 km2 store øya ser du spor etter mennesker som har bodd her i tusener av år. I de mange og skarpe fjordene stuper fjellene bratt ned i sjøen og innerst i fjordbotnene, ofte ved ei lita elv, har mennesker allerede for lenge, lenge siden sett en mulighet til å livberge seg. Da bodde folk i Bårdfjorden, i Bumannsfjordene, Seines, Skreifjorden, i Jonsbukta og i Gyfjorden. I Tverrfjorden, Grunnvåg, Olderbukta og Bekkarfjorden. Ja, det var nok en eller flere gammer i nesten hver krok og krik rundt øya. I dag er det bosetting bare i Eidvågen, Hønseby, Survika, Kårhamn, Altneset og Hakkstabben....



Grønn glede i Tromsø

NRK1 - tirsdag 19.juli 2011 klokken 19.30

Det kom hundrevis av påmeldinger da Grønn glede etterlyste noen som trengte hjelp i hagen i Tromsø. Gleden var stor for eierne av det lille blå huset i den gamle trehusbebyggelsen, da valget falt på dem.

 - Vi hadde kjøpt billetter allerede, så vi var sikre på å få respons, men ikke så voldsomt, sier programleder, larviksdama,  Mette Stensholt Schau. Valget falt på et lite blått hus i Grønnegata. – Det var huset og beliggenheten vi falt vi for, smiler hun.

Hagen består av en smal stripe av et bed ut mot veien. Der bor ugresset og ellers ingenting. Der egner det seg ypperlig å vise fram nordnorske spesialiteter. - Det er det viktigste denne gangen, sier Mette. Vi har jo laget 98 programmer fra andre deler av landet. Nordaførr har vi aldri vært og derfor gleder vi oss ekstra mye denne gangen.

Det er Tromsøpalmene som regjerer i bakgården. Hvis tiden strekker til blir det kamp med dem. - Vi har to dager og denne hagen har nok gått glipp av flere år med vedlikehold, så det er bare å krumme nakken og ta det vi rekker. Kanskje det kan inspirere eierne og gi hagen et nytt liv.

Om serien
I år kan "Grønn glede" feire 10 år på tv. Sommeren skal dermed brukes til besøk hos noen av alle de tusener som gjennom årene har sendt brev, ringt og stoppet programlederen på gaten i håp om å få hjelp til hagen.

Det finnes massevis av stauder og andre busker som trives i Finnmark også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar