Nasjonalparkøya


Om Seiland....



Hvor hen du enn ferdes på denne 559 km2 store øya ser du spor etter mennesker som har bodd her i tusener av år. I de mange og skarpe fjordene stuper fjellene bratt ned i sjøen og innerst i fjordbotnene, ofte ved ei lita elv, har mennesker allerede for lenge, lenge siden sett en mulighet til å livberge seg. Da bodde folk i Bårdfjorden, i Bumannsfjordene, Seines, Skreifjorden, i Jonsbukta og i Gyfjorden. I Tverrfjorden, Grunnvåg, Olderbukta og Bekkarfjorden. Ja, det var nok en eller flere gammer i nesten hver krok og krik rundt øya. I dag er det bosetting bare i Eidvågen, Hønseby, Survika, Kårhamn, Altneset og Hakkstabben....



Dyr, planter og fugler

Seiland har en egenarta berggrunn med et betydelig innslag av svært næringsrike, såkalt ultrabasiske, bergarter. Her finner man også en stor bestand av ulike arter rovfugler.

Den rike berggrunnen finnes særlig i sør, der den sammen med det fuktige kystklimaet gir opphav til et variert og stedvis meget rikt og frodig planteliv.

I fjellområdene vokser sjeldne og kravfulle fjellplanter, som dvergarve, snøgress og stjernøyvalmue. Rundt bunnen av Store Bekkarfjord er fjellene irrgrønne av høyt gress nesten helt til topps, og framstår som et svært vakkert beitelandskap.

Enkelte steder, som i bunnen av Jøfjorden og Flaskefjorden, vokser svært frodig bjørkeskog med store bregner og urter. Havstrendene i nasjonalparken er oftest bratte og steinlendte, men artsrike strandenger finnes også, blant annet i Bårdfjord.
Rik rovfuglfauna

Seilands mange øde og bratte fjellområder med tallrike klipper mot sjøen, huser en stor bestand av ulike arter rovfugler. En rekke havørn hekker her sammen med kongeørn, jaktfalk, dvergfalk, tårnfalk og fjellvåk.

Langs de mindre steile delene av kystlinja finnes kolonier med måker og terner, samt vadere, grågås, ærfugl og teist. Ved vann og vassdrag inne på øya hekker en del våtmarksfugl, blant annet storlom og smålom.

Av pattedyr er oter, røyskatt og hare vanlige i nasjonalparken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar