Nasjonalparkøya


Om Seiland....



Hvor hen du enn ferdes på denne 559 km2 store øya ser du spor etter mennesker som har bodd her i tusener av år. I de mange og skarpe fjordene stuper fjellene bratt ned i sjøen og innerst i fjordbotnene, ofte ved ei lita elv, har mennesker allerede for lenge, lenge siden sett en mulighet til å livberge seg. Da bodde folk i Bårdfjorden, i Bumannsfjordene, Seines, Skreifjorden, i Jonsbukta og i Gyfjorden. I Tverrfjorden, Grunnvåg, Olderbukta og Bekkarfjorden. Ja, det var nok en eller flere gammer i nesten hver krok og krik rundt øya. I dag er det bosetting bare i Eidvågen, Hønseby, Survika, Kårhamn, Altneset og Hakkstabben....



Historie

I nasjonalparken er det funnet spor etter bosetting fra helt tilbake til steinalderen og jernalderen. Det også funnet spor etter fangstinnretninger.

Kartmateriale fra 1800-tallet viser at det den gang bodde folk nærmest i hver fjord på Seiland. I dag et er ingen fast bosetting i nasjonalparken, men du kan mange steder se rester etter bosetting ved sjøkanten i form av hustufter, båtstø og små engteiger.

Nasjonalparken er sommerbeite for tamrein, og du kan se reingjerder og anlegg som brukes i drifta, blant annet ved Lille Bekkarfjord. Det beiter også sau i deler av nasjonalparken, og det står et samlegjerde og ei gjeterhytte ved Store Bekkarfjord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar